Förflyttningskunskap innebär att man utifrån ett funktionsbevarande och principbaserat arbetssätt hjälper människor vid förflyttnings eller ADL-situationer, utifrån deras egna förutsättningar. Personalen utgår från individens naturliga rörelsemönster och i varje situation stimulerar till medverkan. Personalen sätter också individuella ergonomiska gränser på arbetsmomenten, vilket innebär att när det behövs används hjälpmedel eller tillkallas mer personal.
Arbetssättet innebär att man minskar belastning på den egna kroppen samt risken för arbets- och belastningsskador vilket innebär en ekonomisk besparing.
Den hjälpbehövande får ett värdigare, tryggare och aktivare liv eftersom man utgår från dennes personliga förutsättningar.
Hitta den utbildning som passar dig och anmäl ditt intresse.
När vi fått in ett tillräckligt antal intressen i närheten av din önskade ort så skapar vi ett utbildningstillfälle som fungerar för er. Vinsten med denna process är att vi blir mer flexibla och att risken för att en utbildning ställs in på grund av för få deltagare blir minimal.
Är ni kanske flera orter/kommuner/regioner som kan gå ihop och fylla ett utbildningstillfälle? Med 9–12 deltagare så kan vi uppfylla er önskan mer eller mindre omedelbart!
Som instruktör får du tillräckliga kunskaper för att kontinuerligt utbilda, ge tips och lösningar till kollegor på din arbetsplats.
Läs mer och anmäl intresseVidareutbildning för instruktörer som genomgått MA:s grundutbildning.
Läs mer och anmäl intresseVidareutbildning för instruktörer som genomgått MA:s grundutbildning.
Läs mer och anmäl intresseKursen ger kunskaper i bemötande och funktionsbevarande teknikövningar med och utan hjälpmedel, tar också upp problemlösning efter behovsspecifikation från aktuell arbetsplats.
Läs mer och anmäl intresseWebbaserad grundutbildning för semestervikarier, nyanställda etc. Kursen ger basala kunskaper i Modern Arbetstekniks principbaserade arbetssätt.
Läs mer och anmäl intresseAnpassad förflyttningskunskap för handledare inom ambulanssjukvården.
Läs mer och anmäl intresseVidareutbildning för instruktörer som genomgått MA:s grundutbildning.
Läs mer och anmäl intresseAnpassad förflyttningskunskap för dig som arbetar inom akut-/ambulanssjukvården.
Läs mer och anmäl intresseAnpassad förflyttningskunskap för dig som arbetar inom begravningsbranschen.
Läs mer och anmäl intresseAnpassad utbildning för arbetsterapeut, fysioterapeut, sjukgymnast och rehab-personal.
Läs mer och anmäl intresseFör dig som har gått Modern Arbetstekniks Anpassad utbildning för arbets-/fysioterapeut/sjukgymnast och rehab-personal.
Läs mer och anmäl intresseAnpassad instruktörsutbildning för vårdlärare.
Läs mer och anmäl intresseGrundutbildning i hur arbete med personlyftar och lyftselar vid olika förflyttningssituationer kan utföras.
Läs mer och anmäl intresseVarmt välkommen att vända dig till oss för frågor angående anmälningar till kurser, företaget eller utbildningarna.
När vi fått in ett tillräckligt antal intressen i närheten av din önskade ort så skapar vi ett utbildningstillfälle som fungerar för er.
Är ni kanske flera orter/kommuner/regioner som kan gå ihop och fylla ett utbildningstillfälle? Med 9–12 deltagare så kan vi uppfylla er önskan mer eller mindre omedelbart!
Vårt elevkompendium innehåller ett utdrag av vårt material inom förflyttningskunskap komprimerat till en behändig handbok som är lätt att ta med sig. Följ länken för mer information.
Modern Arbetsteknik 3J AB är sedan 2013-10-15 återförsäljare av Svenska Räddningsprodukters övningsdockor. Optimal övning inom vården av förflyttning- och lyftteknik under realistiska förhållanden, utan risk för skador.
Ett examensarbete som utförts 2015 av Catrine Alexandersson vid Institutionen för hälsovetenskap och medicin, Örebro universitet.
Ett examensarbete som utförts 2012 av Lena Stumle vid Fakulteten för Samhälls- och livsvetenskaper, Karlstad universitet.
En magisteruppsats i sjukgymnastik som utförts 2012 av Halvar Sivertsson vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Enheten för sjukgymnastik, Umeå Universitet.
Fogelberg, Susanne och Sessman, Loisa (2008)
Ett examensprojekt som utförts 2008 av Susanne Fogelberg och Loisa Sessman vid Högskolan i Halmstad. Projektet gick ut på att jämföra Modern Arbetstekniks sätt att lyfta en patient från golv med Fleximove Midi med det “traditionella” lyftet.
Ett examensarbete i fysioterapi med inriktning mot beteendemedicin som utförts 2013 av Fridha Söderqvist vid Akademin för hälsa, vård och välfärd, Mälardalens högskola.
Candamio Amato, Dal, Eiving, Fredriksson, Häggström, Lafleurie, Lundström, Rudberg (2019)
Slutrapport för Förflyttningsprojektet på Danderyds sjukhus – en satsning på arbetsmiljö inom SLL.
Moa Karlsson
Centralsjukhuset i Karlstad
Regionhälsan
651 85 Karlstad
Tel. 054-61 61 49
E-post: moa.karlsson@regionvarmland.se
Landstingshälsan Blekinge
Bengt Håbring
Blekingesjukhuset
Byggnad 25, plan 4
371 85 Karlskrona
Tel. 0455-73 66 05
E-post: bengt.habring@ltblekinge.se
Britt-Louise Frykman
Torsby sjukhus
Box 502
685 29 Torsby
Tel. 0560-471 75
E-post: britt-louise.frykman@regionvarmland.se
Birgitta Mörk Kjellsson Chef
Landstinget i Västmanland
Tel: 021-17 40 09
E-post: birgitta.mork.kjellsson@ltv.se
Anna-Karin Skoglund
Hammarö Kommun
Linnèvägen 4
663 21 Skoghall
Tel. 054-51 53 74
E-post: anna-karin.skoglund@hammaro.se
Lena Markman
Motala Kommun
Kommunrehab
Strandvägen 20
591 36 Motala
Tel. 076-146 57 02
E-post: lena.markman@motala.se
Annica Lückner
Hammarö kommun
Socialförvaltningen
663 30 Hammarö
Tel. 054-51 54 21
E-post: annika.luckner@hammaro.se
Annika Johansson
Örnsköldsviks Kommun
Äldrecentrum Rehabteamet
Sjukhusgatan 1
891 35 Örnsköldsvik
Tel. 0660-26 54 29
E-post: annika.johansson@ornskoldsvik.se
Gunilla Andersson
Melleruds kommun Rehabteamet
Kyrkogatan 5
464 30 Mellerud
Tel. 0530-183 49
E-post: gunilla.sjukgymnast@mellerud.se
Eva Bondesson
Vetlanda Kommun
Klockelund Björkeryd
974 95 Björkö By
Tel. 0383-308 95
E-post: eva.bondesson@vetlanda.se
Anette Johansson
Bollnäs Kommun
Ängslunda våning C
Hälsingegatan 42
820 10 Arbrå
Tel: 0278- 257 12
Mobil: 070-333 82 60
E-post: anette.g.johansson @bollnas.se
Dan Törnblom Rektor
Grundsärskolan
Skyttegatan 6
598 35 Vimmerby
Tel. 0492- 76 93 84
E-post: dan.tornblom@vimmerby.se
Carina Karnström Specialist Undersköterska
Tanums Kommun
Bemanningsenheten
Hedevägen 2
457 30 Tanumshede
Tel. 0525-180 80, 070-288 10 90
E-post: carina.karnström@tanum.se
Christina Wolter Larsson Undersköterska
Tanums Kommun
Bemanningsenheten
Hedevägen 2
457 30 Tanumshede
Tel. 0525-180 80, 073-985 17 30
E-post: christina.wolterlarsson@tanum.se
Emma Loeper Kundansvarig
HPL Assistans AB
Örnsrogatan 29
702 32 Örebro
Mobiltel. 072-704 55 52
E-post: emma@hpla.se
Tommy Nilsson
Kullbergska Sjukhuset
Box 110
641 22 Katrineholm
Tel. 0150-561 00
E-post: tommy.nilsson@dll.se
Helena Östblom
Värnamo Sjukhus
Ambulanssjukvården
331 85 Värnamo
Tel. 0370-69 73 99
E-post: helena.ostblom@ltjkpg.se
Kurstider: 8.00-16.00 med uppehåll för lunch samt för och eftermiddagskaffe.
Kursmaterial: Utbildningspärm, diplom och intyg
Att kontinuerligt kunna utbilda personal på sin arbetsplats i ett enkelt, flexibelt och principbaserat arbetssätt som med etiskt och moraliskt rätt bemötande är naturligt att använda i alla situationer med och utan hjälpmedel. Utifrån ergonomiskt riktiga arbetsprinciper förebygga och minska risken för arbets- och belastningsskador och sjukfrånvaro samt förmedla fysisk och psykisk trygghet och säkerhet.
Dig som har viljan och intresset att utbilda dina arbetskamrater, kan stå inför en grupp och instruera, kan frikopplas från ditt ordinarie arbete för att undervisa samt kunna medverka vid problemlösningar inom förflyttningsområdet på din arbetsplats.
All personal som inom arbetet kommer i kontakt med hjälpbehövande eller funktionshindrade inom alla vårdkategorier.
Kurstider: 8.00-16.00 med uppehåll för lunch samt för och eftermiddagskaffe.
Kursmaterial: Utbildningsmapp, diplom och intyg.
Att upprätthålla och vidareutveckla kunskaperna i ett enkelt, flexibelt och principbaserat arbetssätt som med etiskt och moraliskt rätt bemötande är naturligt att använda i alla situationer med och utan hjälpmedel. Instruktörer skall till övrig personal genom kontinuerlig utbildning, utifrån ergonomiskt riktiga arbetsprinciper förebygga och minska risken för arbets- och belastningsskador och sjukfrånvaro samt förmedla fysisk och psykisk trygghet och säkerhet.
Dig som är instruktör utbildad av Modern Arbetsteknik och har vana att instruera personal i förflyttningskunskap samt deltar vid problemlösningar inom förflyttningsområdet på din arbetsplats.
Fördjupad kunskap inom risk-/principanalys med MA:s grundprinciper, arbetsställningar, kroppshantering, kroppsspråk, arbeta med ett funktionsbevarande arbetssätt, vårt naturliga rörelsemönster, nya lagar och regler enligt Arbetsmiljöverket.
Fördjupad kunskap i praktisk risk-/principanalys vid specifik förflyttningssituation. Behovsanpassade arbetsmoment med och utan hjälpmedel, nya tekniker och hjälpmedelsövningar samt problemlösningar och erfarenhetsutbyte.
Kurstider: 8.00-16.00 med uppehåll för lunch samt för- och eftermiddagskaffe.
Kursmaterial: Utbildningsmaterial, diplom och intyg.
Att upprätthålla och vidareutveckla kunskaperna i ett enkelt, flexibelt och principbaserat arbetssätt som med etiskt och moraliskt rätt bemötande är naturligt att använda i alla situationer, med och utan hjälpmedel, inom vården av kognitiv sjukdom. Instruktörer skall till övrig personal genom kontinuerlig utbildning, utifrån ergonomiskt riktiga arbetsprinciper förebygga och minska risken för arbets- och belastningsskador och sjukfrånvaro samt förmedla fysisk och psykisk trygghet och säkerhet.
Utbildningen riktar sig till dig som arbetar inom vården av kognitiv sjukdom och som är utbildad instruktör av Modern Arbetsteknik. Du har vana att instruera personal i förflyttningskunskap samt deltar vid problemlösningar inom förflyttningsområdet på din arbetsplats.
Genomgång och analys av de mest beprövade metoder inom vård av kognitiv sjukdom samt kommunikation och bemötande i förflyttningssituationer.
Fördjupad kunskap inom risk- och principanalys med MA:s principer, arbetsställningar, kroppshantering, kroppsspråk, funktionsbevarande arbetssätt, naturligt rörelsemönster, uppdaterade lagar och regler från Arbetsmiljöverket med fokus på kognitiv sjukdom.
Fördjupad kunskap i praktisk risk- och principanalys vid specifik förflyttningssituation med fokus på bemötande och förhållningssätt från dag 1. Behovsanpassade arbetsmoment med och utan hjälpmedel, varierade tekniker och hjälpmedelsövningar samt problemlösning och erfarenhetsutbyte.
Kurstider: 8.00-16.00 med uppehåll för lunch samt för och eftermiddagskaffe.
Kursmaterial: Utbildningskompendium och intyg
Att med ett enkelt, flexibelt och principbaserat arbetssätt som med etiskt och moraliskt rätt bemötande är naturligt att använda i alla situationer med och utan hjälpmedel på sin arbetsplats. Utifrån ergonomiskt
riktiga arbetsprinciper förebygga och minska risken för arbets- och belastningsskador och sjukfrånvaro samt förmedla fysisk och psykisk trygghet och säkerhet.
Personal inom vård och omsorg i kommun, region och privata bolag som behöver behovsanpassad utbildning inom förflyttningskunskap. Utbildningen skräddarsys efter behovet.
DAG 1 Teori: Arbetsmiljölagen kap 3, AFS 2012:2 + 2019:8 Belastningsergonomi, AFS 2001:1, 2003:4 Systematisk arbetsmiljö, AFS 2015 Organisatorisk och social arbetsmiljö, MA:s grundprinciper, arbetsställningar, kroppshantering, handgrepp, kroppsspråk, och vårt naturliga rörelsemönster.
Dag 1 Praktik: Balans och rörelseövningar, arbetsställningar, Bädda säng, Högre i säng, Vända i säng, Liggande till sittande i säng och åter,
DAG 2 Teori: Repetition av principer, kroppsspråk, råd för bättre kommunikation, Vad som gör det svårt att kommunicera.
DAG 2 Praktik: Repetition av dag 1, resa och sätta i rullstol, längre bak i rullstol/Comfortstol/mobil toastol.
DAG 3 Teori: Repetition av principer.
DAG 3 Praktik: Repetition av dag 1 och 2, säng till rullstol stående/sittande och åter, Upp från golv.
Kursdag 3 kan med fördel läggas 3 till 6 månader efter de två grundläggande utbildningsdagarna. Vinsten blir att kursdeltagarna hinner prova sina nya kunskaper på arbetsplatsen och eventuella problem som uppstått tas upp dag tre samt bekräfta att de jobbar med rätt principförståelse vid sina teknikval.
Kurstider: 8.00-16.00 med uppehåll för lunch samt för och eftermiddagskaffe.
Kursmaterial: Intyg efter godkänd utbildning
Att på ett enkelt sätt skapa förståelse för Modern Arbetstekniks principbaserade arbetssätt. Genom att utgå från dessa principer lägger vi grunden till ett funktionsbevarande, flexibelt, tryggt och säkert arbetssätt som med etiskt och moraliskt rätt bemötande är naturligt att använda i alla situationer med och utan hjälpmedel. Utifrån ergonomiskt riktiga arbetsprinciper förebyggs och minskar risken för arbets- och belastningsskador och sjukfrånvaro.
Personer med liten till måttlig erfarenhet inom förflyttningskunskap till exempel semestervikarier, vikarier, nyanställda eller icke utbildade nyligen anställda.
Grundläggande teori inom förflyttningskunskap med MA:s grundprinciper, arbetsställningar, kroppshantering samt lagar och regler enligt Arbetsmiljöverket.
Grundläggande praktik vid förflyttningssituationer. Ett basalt utbud av behovsanpassade arbetsmoment med och utan hjälpmedel, hjälpmedelsövningar, problemlösning och erfarenhetsutbyte.
Kurstider: 8.00 – 16.00 med uppehåll för lunch samt för och eftermiddagskaffe.
Kursmaterial: Utbildningspärm, diplom och intyg ingår i kurskostnaden.
Att kontinuerligt kunna utbilda personal på sin arbetsplats i ett enkelt, flexibelt och principbaserat arbetssätt som med etiskt och moraliskt rätt bemötande är naturligt att använda i alla situationer med och utan hjälpmedel. Utifrån ergonomiskt riktiga arbetsprinciper förebygga och minska risken för arbets- och belastningsskador och sjukfrånvaro samt förmedla fysisk och psykisk trygghet och säkerhet.
Dig som har viljan och intresset att utbilda dina arbetskamrater, kan stå inför en grupp och instruera, kan kopplas loss från ditt ordinarie arbete för att undervisa samt kunna medverka vid problemlösningar inom förflyttningsområdet på din arbetsplats.
Grundprinciper, Arbetsställningar, Kroppshantering, Kroppens friktionspunkter, Kroppsspråk och bemötande, Instruktörskunskap, Principanalys, Lagar och regler enligt Arbetsmiljöverket ex. Arbetsmiljölagen, Belastningsergonomi AFS 2012:2, + 2019:8, AFS 2001 Systematisk arbetsmiljö, AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö
Grundprinciper, Arbetsställningar, Balans och rörelseövningar, Kroppshantering, Principanalys vid undervisning, Problemlösning efter kursdeltagarnas önskemål, Riskanalys av förflyttningsmoment, instruktörskunskap och behovsanpassade teknikövningar manuellt och med hjälpmedel
+ lyft och förflyttningar efter deltagarnas önskemål
Kurstider: 8.00 –16.00 med uppehåll för lunch samt för och eftermiddagskaffe.
Kursmaterial: Utbildningsmapp, diplom och intyg ingår i kurskostnaden
Att vidareutveckla kunskaperna i hur man kontinuerligt utbildar och vidareutbildar sina kollegor i förflyttningskunskap och löser olika lyft och förflyttningar med och utan hjälpmedel i det dagliga arbetet.
Dig som har Modern Arbetstekniks grundutbildning som instruktör.
Fördjupade kunskaper och tillämpning av Grundprinciper, Arbetsställningar, Kroppshantering, Kroppens friktionspunkter, Handledarkunskap, Principanalys, Lagar och regler enligt Arbetsmiljöverket ex. AFS 2012:2 Belastningsergonomi, AFS 2001:1 Systematiskt Arbetsmiljöarbete
Fördjupade kunskaper och tillämpning av Grundprinciper, Arbetsställningar, Kroppshantering, Principanalys, Problemlösning efter kursdeltagarnas önskemål, Instruktörskunskap och behovsanpassade teknikövningar manuellt och med hjälpmedel
Kurstider: 8.00 – 16.00 med uppehåll för lunch samt för och eftermiddagskaffe.
Kursmaterial: Utbildningsmapp och intyg ingår i kurskostnaden.
Aatt ambulanssjukvårdspersonal kan tillämpa ett enkelt principbaserat, flexibelt, ergonomiskt och rehabiliterande arbetssätt som tillvaratar både vårdtagarens och personalens behov på arbetsplatsen. Öka trygghet och säkerhet både fysiskt och psykiskt för personal och patient. Att minska arbets- och belastningsskador samt sjukfrånvaron på arbetet. Att arbeta med minimal kraftinsats, manuellt eller med hjälpmedel. Att arbetssättet fungerar dygnet runt såväl på arbetet som i fritiden.
All personal inom akut- och ambulanssjukvården
Grundläggande arbetsprinciper, Arbetsställningar, Kroppshantering, Kroppens friktionspunkter, Principanalys, Lagar och regler, exempelvis AFS 2012:2 Belastningsergonomi
Arbetsställningar, balans och rörelseövningar, Kroppshantering, Principanalys, Problemlösning efter kursdeltagarnas önskemål och behovsanpassade teknikövningar manuellt och med hjälpmedel utifrån ett principbaserat arbetssätt
Kurstid: 8.00 – 16.00 med uppehåll för lunch samt för och eftermiddagskaffe.
Kursmaterial: Utbildningsmapp och intyg ingår i kurskostnaden.
Att med ett enkelt, flexibelt och principbaserat arbetssätt som med etiskt och moraliskt rätt bemötande är naturligt att använda i alla situationer med och utan hjälpmedel. Minska arbets- och belastningsskador samt sjukfrånvaro på arbetsplatsen.
AFS 2012:2 + 2019:8, Belastningsergonomi, Grundläggande arbetsprinciper, Kroppens friktionspunkter, Kroppshantering, Arbetsställningar
Principbaserade grundövningar, arbetsställningar och problemlösningar
efter kursdeltagarnas önskemål och behovsanpassade teknikövningar (exempelvis
förflyttning ur badkar) med eller utan hjälpmedel.
Kurstider: 08.00-16.00 med uppehåll för lunch samt för och eftermiddagskaffe
Kursmaterial: Utbildningskompendium, intyg
Att utöka teknikförrådet i ett enkelt, flexibelt och principbaserat arbetssätt som med etiskt och moraliskt rätt bemötande är naturligt att använda i alla situationer med och utan hjälpmedel. Utifrån ergonomiskt riktiga arbetsprinciper förebygga och minska risken för arbets- och belastningsskador och sjukfrånvaro samt förmedla fysisk och psykisk trygghet och säkerhet.
Vill man efter denna utbildning uppgradera till instruktör så väljer man, Kompletterande instruktörskurs 4 dagar
Kurstider: 8.00–16.00 med uppehåll för lunch samt för och eftermiddagskaffe.
Kursmaterial: Utbildningspärm, diplom och intyg
Att kontinuerligt kunna utbilda personal på sin arbetsplats i ett enkelt, flexibelt och principbaserat arbetssätt som med etiskt och moraliskt rätt bemötande är naturligt att använda i alla situationer med och utan hjälpmedel. Utifrån ergonomiskt riktiga arbetsprinciper förebygga och minska risken för arbets- och belastningsskador och sjukfrånvaro samt förmedla fysisk och psykisk trygghet och säkerhet.
Dig som har gått Modern Arbetstekniks Anpassad utbildning för arbetsterapeut/sjukgymnast/fysioterapeut/rehab-personal som vill bli instruktör och kontinuerligt utbilda i förflyttningskunskap samt delta vid rådgivning och problemlösningar på din arbetsplats.
Kurstider: 8.00–16.00 med uppehåll för lunch samt för och eftermiddagskaffe.
Kursmaterial: Utbildningspärm, diplom och intyg.
Att kontinuerligt kunna utbilda eleverna i ett enkelt, flexibelt och principbaserat arbetssätt som med etiskt och moraliskt rätt bemötande är naturligt att använda i alla situationer med och utan hjälpmedel. Utifrån ergonomiskt riktiga arbetsprinciper förebygga och minska risken för arbets- och belastningsskador och sjukfrånvaro samt förmedla fysisk och psykisk trygghet och säkerhet.
Denna utbildning erbjuder vi först och främst i Modern Arbetstekniks egna lokaler då det krävs en viss utrustningsmängd för att uppnå tillräcklig utbildningskvalité.
Utbildningen kan genomföras på annan ort förutsatt att vissa kriterier gällande utrustning och lokal uppfylls.
Kurstider: 8.00-16.00 med uppehåll för lunch samt för- och eftermiddagskaffe.
Kursmaterial: Utbildningspärm och intyg
Kunskap i att, utifrån ett principbaserat, ergonomiskt och pedagogiskt arbetssätt, lösa olika förflyttningar med mobillyft, taklyft och individuellt utprovad lyftsele.
Kunskap om olika personlyftar med tillbehör och lyftselar som finns på marknaden eller enligt kundens upphandlingsavtal.
Genom ett pedagogiskt sätt förmedla hur arbete med personlyftar och lyftselar vid olika förflyttningssituationer kan utföras.
Arbetsterapeut, Sjukgymnast, Fysioterapeut, rehab-personal och vårdpersonal.
Våra instruktörer har uttryckt önskan om att kunna ta med och använda vårt utbildningsmaterial direkt på arbetsplatsen.
Utifrån detta önskemål har vi tagit fram ett elevkompendium som är lätt att bära med sig. I kompendiet finns det en fast del (35 sidor), men även teknikblad som väljs ut efter kundens behov.
Kompendiets fasta del innehåller:
Elevkompendiet kan innehålla upp till 60 sidor och kan fås i formatet A4 eller A5.
Hör av er till oss för mer information eller en beställning.
Modern Arbetsteknik 3J AB är sedan 2013-10-15 återförsäljare av Svenska Räddningsprodukters övningsdockor. Optimal övning inom vården av förflyttning- och lyftteknik under realistiska förhållanden, utan risk för skador. Dockorna är väldigt naturtrogna med rörliga leder, där den tyngsta väger 140-200 kg. Tillverkade i miljövänligt läder. TÜV certifierat.
Kontakta oss för mer information och försäljning.